De ce este bine ca sigla să fie vectorizată!

În ultimul timp am tot întâmpinat o problemă, foarte multe persoane, când li se cere, trimit logo-ul / sigla în format jpg, png, chiar și gif. Problema, de fapt, nu este chiar formatul fișierului cât calitatea și rezoluția acestuia. De multe ori am fost obligat să refac logo-urile unor clienți pentru că nu puteam să le folosesc în grafica pe care clientul și-o dorea și pentru care am fost contactat de către acesta.

Cum se poate rezolva problema aceasta?

Atât Corel-ul cât și Ilustrator-ul au o opțiune cu ajutorul căreia se poate vectoriza jpg-ul / png-ul primit de la client dar condiția este ca acestea să fie la o rezoluție cât mai mare și dpi-ul (dots per inch (în românește – puncte per inch)) să fie de 300, altfel nu facem decât să ne pierdem vremea cu el. Nu trebuie să fii mare specialist în ale graficii ca să-ți dai seama dacă fișierul este bun sau nu. Atâta timp cât acel fișier are câteva zeci de kbit este clar că este ceva în neregulă cu el (nu este valabil în cazul în care fișierul este deja vectorizat – cdr, ai, eps, svg).

În general, aceste probleme apar din cauză că patronii unor firme apelează la persoane care nu au foarte multe cunoștințe în grafică și brand-ing, ca să nu cheltuiască prea mulți bani pe logo, chiar dacă acesta este principala imagine a firmei/afacerii/produsului. Normal, acum o sa-mi spuneți că nimeni nu s-a născut învățat, așa este, dar dacă ținem la imaginea afacerii noastre este bine să apelăm la o persoana care știe cum trebuie realizat un logo.

Ca aceste probleme să nu fie întâlnite așa de des de către graficieni, recomand ca logo-urile (siglele) să fie realizate cu ajutorul programelor de grafică Corel Draw sau Adobe Ilustrator la o rezoluție cât mai mare și 300 dpi. În momentul când salvați logo-ul este bine ca acesta să fie cdr, ai, eps sau svg. Pe lângă unu din cele patru formate este bine să exportați în jpg, png sau pdf.

De ce este bine ca logo-ul să fie vectorizat? Simplu! Pentru că acesta poate fi folosit pe orice material grafic fără să ai bătăi de cap, că sigla este pixelată, putând fi mărit sau micșorat la orice dimensiune.

P.S.. Photoshop este program de editare foto nu de grafică, deci, evitați să faceți logo-uri cu el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.