Procesul optimizare SEO și importanța cuvintelor cheie

Un domeniu aflat în deplină ascensiune în România, SEO (search Engine Optimization) reprezintă partea fundamentală a marketingului online, ce presupune o serie de tehnici și strategii centrate în jurul site-urilor, a cărui scop principal este acela de a-l poziționa cât mai bine în lista cu rezultate generate de căutările în Google sau pe alte motoare de căutare. Practic, eficiența procesului de optimizare SEO constă în atragerea de trafic targetat spre website-urile clienților noștri, cu scopul de a transforma o vizită într-un proces de cumpărare sau promovare, pentru a ajunge la un brand online vizibil, credibil și de notorietate.

SEO – știință sau magie?

Noțiunea de SEO își are originile în anii ’90, încă de pe vremea când existau doar câteva milioane de site-uri, spre deosebire de azi, când avem, estimativ, în jur de 20 de miliarde. Munca BursaSite România, constă într-o serie de activități în sensul creșterii pozițiilor unui site web în lista de rezultate ale căutărilor, pe anumite cuvinte-cheie sau expresii relevante pentru domeniul în care clientul activează.

Momentul de echilibru al acestui domeniu în continuă mișcare este reprezentat de limita între știință și magie. Practic, sunt strateg de SEO, cu peste 7 ani experiență în domeniu, fapt ce mă ajută să stabilesc cu exactitate care sunt trendurile, fie ele ascendente sau descendente, să gestionez cu maximum de eficiență resursele și să prioritizez eforturile, pentru a putea face modificările de rigoare în ce privește strategia.

Pentru că procesul de SEO nu se termină niciodată, pentru noi nu există sintagma “gata, l-am optimizat, ne-am terminat treaba!”. În funcție de obiectivele clienților mei, traficul, profitul, creșterea bazei de clienți, sunt conștient de faptul că, indiferent de domeniul de activitate al clientului meu, concurența este acerbă. Iar asta se traduce în faptul că eforturile mele nu se termină niciodată, chiar dacă ești de ceva timp pe primul loc în căutări. Practic, munca mea începe cu o analiză amănunțită a cuvintelor-cheie, foarte importantă în strategia de optimizare SEO.

Și să nu credeți că este ușor, pentru ca nu e! Și pentru că tot am adus în discuție cuvintele-cheie, trebuie să precizez că este un efort care nu se încheie niciodată. Însă pentru asta, am la dispoziție tool-urile Google, printre care și Google Trends.

Google Trends este cel mai bun și versatil instrument care există pentru a-i ajuta pe specialiștii SEO. Folosind acest tool de ultimă oră, pot dezvolta campanii de amploare, în care renumele, brandul și site-ul clientului meu să devină un concurent de temut.

Practic, lucrul cu Google Trends începe astfel:

  1. Stabilirea a 4 variabile/parametri:
    – Web search – căutarea după: imagini, știri, produse sau căutarea în Youtube,
    – Worldwide – există opțiunea de a selecta o anume țară,
    – 2004 – prezent: poți alege să rafinezi căutările în funcție de timp – ultimele 7 zile, 30 de zile, 90 de zile, 12 luni, alege un an,
    – Toate categoriile: Artă și Entertainment, Auto și Vehicule, Frumusețe și Fitness, Cărți și literatura, Afacerii și industrii, Computere și electronice, Finanțe, Mâncare și băutură, Jocuri.
  2. Identificarea cuvintelor cheie: din moment ce Google Trends nu oferă rezultate numerice, funcționează foarte bine în combinație cu Google Keyword Planner (pentru idei de cuvinte cheie și grupuri de anunțuri, statistici din trecut, crearea unei noi liste de cuvinte cheie).
    Încrucișarea celor doua tool-uri oferite de Google îmi permite să obțin un set de cuvinte-cheie pe un anumit interes de-a lungul timpului.
    Analiza de cuvinte cheie este cel mai important pas în procesul de optimizare SEO, alături de identificarea publicului țintă. Pentru ca o strategie de marketing să reușească, este esențial să cunoaștem publicul și mijloacele prin care îl pot targeta.
    În spatele cercetării și identificării cuvintelor cheie stă strategia de optimizare a traficului, calificat și targetat către site, cu scopul de a duce la conversii mari de vânzari.
    Pentru că sunt strateg în optimizare SEO, cu peste 7 ani experiență, evit greșelile cele mai comune făcute de așa-numiții “specialiști” și anume:– nu aleg cuvinte cheie cu un sens mult prea larg
    – nu aleg cuvinte cheie cu o competiție mult prea mare
    – nu aleg cuvinte cheie cu prea mult trafic
    – nu aleg cuvinte cheie care nu pot fi monetizate
    – nu aleg prea multe cuvinte cheie, în încercarea de a urca în rank pe rând.Și acum să explic puțin despre alegerea cuvintelor-cheie nepotrivite sau în sens mult prea larg pentru domeniul de activitate al clientului meu.
    Iau ca exemplu keyword-ul “cash”.
    Acesta este foarte întâlnit în mai toate domeniile de activitate – bancar, al finanțelor, al cumpărăturilor (Metro Cash & Carry) etc. Practic, keyword-ul “cash” are un sens mult prea larg pentru un client care își desfășoară activitatea în domeniul comerțului, fapt ce îl va împiedica să urce în Page Rank pentru că acest cuvânt-cheie are utilitate în mai multe domenii.La fel se întâmplă și în cazul competiției – o afacere care își desfășoară activitatea în comerț, niciodată nu se va putea clasa mai sus din cauza competiției acerbe cu băncile, domeniul financiar sau chiar bursier.
    Totodată, acest keyword are un trafic mult prea mare, ce nu poate fi monetizat. spun asta pentru că multitudinea de domenii ce au incluse cuvântul cheie “cash”, va face ca afacerea din domeniul comerțului să fie insignifiantă, comparativ cu trendurile SEO din alte domenii.Practic munca mea se dedică unor cercetări amănunțite de cuvinte-cheie tematice, alese inteligent, pentru un avantaj competitiv major. Astăzi, diferența constă în trecerea de la un cuvant-cheie la un concept tematic, segmentat în funcție de:Ce intenționează utilizatorul – practic, motoarele de căutare încearcă să înțeleagă tot mai bine ce caută utilizatorul, asociind întrebările sale unor concepte tematice;
    – Ce scrii în articol/comunicat de presă/pe blog – motoarele de căutare citesc cuvintele-cheie din site și le asociază unui concept sau teme;
    – Asocierea reciprocă a conceptelor – orice tematică, concept este asociat de Google uneori review-uri.
  3.  Geo-targetarea: mă ajută să obțin rezultate relevante pentru o anumită regiune, fie că vorbim de întreaga țară, fie de un oraș sau sector.
    Astfel, interesul pentru anumite cuvinte-cheie este diferit.
    Prin optimizarea locală pentru motoarele de căutare, îți pot optimiza site-ul astfel încât motoarele de căutare să înțeleagă și să indexeze mai bine afacerea ta, crescându-ți șansele de a ajunge cu mesajul tău către publicul țintă. Aceeași regulă este urmată îndeaproape de marketingul SEO local, care, pe baza cuvintelor-cheie alese cu grijă pentru o anumită zonă geografica, îți pot crește afacerea.
  4. Crearea de conținut: unic, relevant, informativ, te va detașa de competiție. Update-urile Google Panda au reconfigurat algoritmii care depunctează paginile de internet care conțin foarte puține informații de valoare pentru vizitatori, deci nu este rentabil să ai unul încărcat de cuvinte-cheie ce nu sunt relevante pentru cititori, ci doar scrise pentru a manipula motoarele de căutare.
    De aceea, la BursaSite România, creez un conținut unic, neduplicat, în funcție de domeniul de activitate al afacerii tale, pe care motoarele de căutare să îl găsească după fraza-cheie țintă.
    Iar eu fac constant creare de conținut unic și relevant, pe cuvintele-cheie alese cu atenție, cu scopul de a indexa un site cât mai rapid.
    Practic, fac asta prin 3 pași simpli:- aleg un subiect al cărui interes este în creștere;
    – scriu despre el;
    – îl promovez pe rețelele sociale.
  5. Link building – construirea de link-uri: construirea de link-uri de calitate pentru Page Rank reprezintă o dovadă a reputației și credibilității pe care un site o primește de la Google, fapt care este notat de un alt tool al Google, Google Panda.
    Iar creșterea popularității site-ului îți poate aduce un avantaj competitiv major.

    optimizare seo

  6. Conținut video: anul 2017 este anul video.
  7. Managementul reputației online: înseamnă imaginea asociată brandului pe care îl deții, respectiv ce spun alții despre tine, despre produsele/serviciile pe care le oferi. Acest pas este strâns legat de Social Media, link building și content marketing. Pentru a-ți proteja reputația online, BursaSite România, caut mențiuni ale brandului, citări și alte asocieri, cu scopul de a le înlocui pe cele negative cu unele pozitive. Pentru asta, folosesc:- Dezvoltarea unei strategii de combatere a efectelor/recenziilor negative,
    – În funcție de complexitatea problemei, fac un mix între Social Media, content marketing și link building pentru a rezolva problema,
    – Evaluez și monitorizez atent apariția brandului prin SERP,
    – Fac recomandări, stabilesc un plan de acțiune și îl implementez.

Pe final, țin să precizez, din nou, că SEO nu este o joacă, ci reprezintă eforturi susținute pentru ca afacerea ta să devină cunoscută în mediul online. Pentru asta, pun în serviciul tău toate cunoștințele pe care le am și creez și implementez o strategie care să te ajute să devii un nume în online. Dacă ai nevoie de ajutorul meu, nu ezita să mă contactezi.

Tot pe această cale felicit absolut toți bloggeri din România pentru munca depusă pe blog-urile lor personale!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.