Ca să îți crești traficul pe site, așa cum v-am povestit și în postările anterioare, un aspect important este acela de a avea un blog. Să luăm următorul exemplu: ai un site business, dar și un blog în cadrul acestuia. Când începi să scrii pe un blog, primul lucru care îți vine în minte este următoarea întrebare: cum să scriu astfel încât vizitatorii mei să-mi citească și postările pe blog, mai ales ca afacerea pe care o dețin în mediul online este una cât se poate de obiectivă? Ideile sunt, poate mult prea multe, însă lucrul devine greoi atunci când gândurile sau emoțiile pe care le ai și vrei să le împărtășești pe un anumit subiect trebuie să corespundă, atât cu afacerea pe care o deții, cât și cu publicul pe care l-ai identificat. Ca să ai rezultat, trebuie să vezi acest proces ca un întreg. În rândurile care urmează am să-ți prezint șapte pași pe care să-i urmezi atunci când scrii o postare pe blog care să fie citită.
Alege un subiect de care publicul tău să fie preocupat
De obicei, blogurile, în trecut, erau utilizate de adolescenții care doreau să-și exprime gusturile muzicale sau gândurile sub forma unor poezioare. Între timp, blogging-ul a evoluat în așa manieră încât s-a transformat într-un instrument valoros pentru oamenii de afaceri care dețin un site și pe care îi ajută să rămână conectați cu publicul lor și, de asemenea, îi ajută să-și împărtășească informațiile importante cu potențialii clienți. Cu toate că blogging-ul a devenit o practică a marketingului, mulți nu știu cum să-și aleagă subiectele pe blog, astfel încât să corespundă obiectivelor afacerii lor. Și atunci soluția este să scrii despre ceea ce îi preocupă într-adevăr pe oameni! Nu fă greșeala să scrii despre ce ți-ar plăcea ție să citești. Gândește-te, mai întâi, care sunt problemele pe care publicul tău țintă le-ar avea și cum conținutul blogului ar putea veni în sprijinul lor, transformând totodată conținutul într-o soluție de business. Dacă nu știi care sunt problemele reale cu care se confruntă publicul tău, nu este o pierdere de timp să încerci să-ți răspunzi la câteva întrebări: Care este publicul tău țintă? Care este preocuparea lui? Care sunt speranțele sau temerile publicului tău? Pentru ce ar avea nevoie de ajutor?
Cuprinde totul în titlu
Foarte mulți bloggeri sunt concentrați pe conținut și scapă din vedere importanța titlului. Dacă vrei să captezi atenția publicului tău, fă-o cu ajutorul titlului. Mulți specialiști în arta vânzărilor spun că de multe ori titlul convertesc vizitatorii în cititori și chiar în clienți. Titlul de cele mai multe ori este singurul lucru pe care publicul tău îl vede și îl citește. Titlul trebuie să aibă puterea unui magnet. O soluție este să ai pentru conținutul tău cinci variante de titlu. Poți face o pauza și să revii a doua zi asupra textului și să alegi una dintre opțiuni sau poți cere ajutorul unei a doua opinii.
Concentrează-te pe introducere
Introducerea – primele trei, patru propoziții ale postării – este vitală în al face curios pe cititor să afle mai multă informație și să rămână interesat de conținutul postării tale. Tocmai de aceea este indicat să stârnești curiozități, să răspunzi întrebărilor pe care consideri că ar dori să le afle în rândurile următoare. Însă este foarte important să nu cazi în capcana să oferi cea mai importantă informație. Acest segment trebuie să reprezinte o incitare pentru cititor pe cât posibil. O soluție este să scrii cuprinsul și să revii asupra introducerii după ce ți-ai trasat câteva idei principale.
Spune o poveste
Cui nu-i plac poveștile? Ideile trebuie exprimate sub forma unei povestioare care să creeze un climat relaxant pentru cititor, să creeze o legătură între tine și acesta, dar care să aibă la baza un punct culminant. Gândește-te că urmează apoi acel `call-to-action`. Trebuie să-i lași cititorului în acest segment dorința să vrea să știe cine ești, cu ce te ocupi, cum poți veni în sprijinul lui. Soluția este să încerci să te identifici cu cititorul tău și dacă se poate din povestitor, pentru câteva minute, să te transpui în cititor. Îți place ceea ce citești, tu, cititorule? Dacă nu ai suficientă încredere în tine, dacă ești foarte mândru de `opera ta` nu ezita să ceri o opinie. Până la urmă, opinia cititorului este cea care contează.
Text și spațiu
Dacă până acum am vorbit despre text, trebuie să știi că și spațiul ocupă un rol poate la fel de important. Evită textele condensate, fără paragrafe, fără spații. Limitează-te să scrii două, patru propoziții per paragraf și să treci la următorul. Cititorului trebuie să-i oferi lejeritate vizuală, pentru a te putea citi cu plăcere.
Folosește subtitluri
Când oamenii citesc un blog, rar se întâmplă să citească cuvânt cu cuvânt tot textul. De obicei îl scanează ca pe un întreg. Probabil știi că atunci când ai un text în față, tinzi să cuprinzi acel text după principalele idei. Aici intervine rolul subtitlurilor care, pe lângă că divide textul după ideile principale, încurajează cititorul să parcurgă în întregime textul, făcându-l mai digerabil.
Lasă cititorii să-și dorească mai mult
Nu în ultimul rând, gândește-te cât ți-a luat să aduci pe site-ul tău acei cititori. Ce trebuie să faci? Nu trebuie să-i pierzi, trebuie să îi păstrezi și să-i fidelizezi, dacă acesta este cuvântul potrivit. Oferă motive să se reîntoarcă pentru viitoarele postări și aici intervine acel `call-to-action` de care vorbeam mai sus. Le poți cere să se aboneze la postările blogului tău, le poți cere adresa de e-mail pentru a le putea trimite pe viitor news lettere. Variante sunt, trebuie doar să vrei!
Lasă un comentariu la această postare dacă ți-a plăcut!
Salut!!! Sunt un blogger din anul 2004, fecioară, iubitor de grafică, Senior WebMaster și CEO la BursaSite.ro, Senior Graphic Designer, Senior Web Designer, Senior Web Commerce. Sunt un tip plin de viață și inovator în creativitate.