10 lucruri ce trebuiesc știute înainte să devii Web Designer

Ești deja web designer? Poate unele lucruri le-ai aflat pe pielea ta, unele vor veni mai târziu. Vrei să devii web designer liber profesionist? Atunci sper să găseşti informaţii utile în acest articol. Să începem:

1. Vei câştiga sub aşteptările tale

bursasite omul fara bani webdesign website site ramnicu saratŞi trebuie să fii pregătit psihic pentru asta. Sunt web designeri vechi pe piaţă, cu experienţă de ani de zile în spate, care ştiu cel mai bine acest lucru. Să începi o afacere pe cont propriu este un pas important în viaţă, o decizie pe care trebuie să ţi-o asumi. Înseamnă un volum mare de muncă şi nopţi albe. Asta nu trebuie să te sperie, ci să te ambiţioneze. Nu trebuie să te aştpeţi din prima luna să ai zeci de proiecte şi conturile pline de bani.

2. Nu vei ajunge să fii omul care le știe pe toate

Tehnologia, limbajele de programare, trendurile grafice, algoritmii de optimizare etc. – toate acestea avansează cu pași rapizi. Nu e deloc ușor să fii la curent cu toate noutățile. Poate ne-ar mai trebui 25-30% din capacitatea activă a creierului ca să fim tot timpul ”la zi” cu ultimele apariții. Nu te aştepta să ajungi să ştii tot. Vei ajunge peste ani de zile să vezi că ai pierdut timpul.

3. Prețuiște clientul, nu proiectul

Trăim într-o eră în care suntem forțați să punem accentul pe bani. O greşeală majoră a freelanceri-lor din ziua de azi este că pun accentul prea mare pe proiect şi interesul faţă de client se reduce. Dacă stăm puţin şi analizăm logic, vom vedea că un singur client poate aduce mai multe proiecte, mai mulţi clienţi noi. Tocmai de aceea trebuie să acorzi atenţie clientului mai mult decât proiectului. Relaţia prestator-client îţi poate aduce beneficii enorme dacă ştii cum să o întreţii.

4. Eşti înarmat cu răbdare? Sigur? START!bursasite rabdare webdesign website site-uri site romania ramnicu sarat

Întreabă-te de două ori dacă eşti înarmat cu răbdare, şi asta fiindcă o să ai nevoie de aşa ceva. Vei şti acest lucru în momentul în care vei ajunge la disperare şi vei spune: „mai bine munceam la patron!”. Tensiunile dintre prestator şi client vor exista cu siguranţă veşnic. Trebuie doar să-ţi stăpâneşti nervii şi să ocoleşti, mai degrabă să depăşeşti, cu bine stările conflictuale ce vor apărea pe parcursul diferitelor proiecte.

5. Învaţă să spui NU!

În cursa spre fericire şi bunăstare materială, deseori uităm să spunem „NU”. Poate din dorinţa de a lua cât mai multe proiecte, de a ne îmbogăţi portofoliul, de a face mai mult bine, ajungem să ne neglijăm pe noi. Să spui „NU” este o artă despre care s-ar putea scrie cărţi voluminoase (dacă nu cumva s-au scris). Nu este o tehnică, este o adevărată artă ce poate face diferenţe enorme în anumite situaţii.

6. Munca-i muncă. Distracţia este necesară

Contrar aşteptărilor unor clienţi, webdesigner-ul nu este un robot sau un şoarece de bibliotecă. „We are humans!”. Suntem oameni şi avem nevoi/necesităţi, printre care şi distracţia. Ca webdesigner eşti, sau devii treptat, obişnuit să stai cu orele/zilele în faţa calculatorului. Necesarul: fast-food, apă/suc/bere, ţigări şi cafea. În stilul ăsta o să-ţi aduci sănătatea într-un punct în care ai să vezi că toţi banii din lume nu pot cumpăra sănătatea. Avem nevoie de mişcare, sport, distracţie, socializare (şi aici nu mă refer la Facebook sau Twitter). Vorba unui prieten: „Din când în când: GET A REAL LIFE!”. Înainte să fii web designer, trebuie să fii om. Socializează, distrează-te, fă sport, du-te în baruri cu prietenii la beţii crâncene, ieşi la scară la o bere, fă ceva şi pentru tine.

7. Estimarea timpului – veşnic o eroare

bursasite romania timpul economisire webdesign website site-uri ramnicu saratAm intrat în lumea webdesignului în anii 2006/2007, ani premergători „Crizei financiare”. Am ajuns cu paşi mărunţi dar siguri în anul 2017. Am aproape 15 ani în acest domeniu şi o problemă estimării timpului de lucru încă persistă. În toţi aceşti ani am încercat să-mi fac o idee despre estimarea timpului de lucru al unui proiect. Am avut proiecte asemănătoare, ca grad de dificultate şi operaţiuni, dar cu o diferenţă mare în cea ce priveşte timpul efectiv de lucru. Trebuiesc luaţi în considerare foarte mulţi factori înainte să pui preţ de o oră pe un obiectiv ce ajungi să-l finalizezi în 8 ore. „Time means money…”

8. Colaboratorii – un ingredient al succesului

După cum am scris şi la punctul 2, nu vei ajunge niciodată să le ştii pe toate. O să ai anumite proiecte ce-ţi vor da bătăi de cap. În acele momente abandonul nu este o soluţie, colaboratorii însă da! Un plan de afaceri eficient trebuie să aibe în ecuaţie şi câţiva colaboratori bine aleşi. Ca web designer te pot ajuta colaboratori pe parte de: programare, SEO, grafică, vânzări, marketing, consultaţie, suport, hosting etc. Găseşte-ţi punctele tale slabe şi asigură-te că ai colaboratori să le poţi compensa!

9. Fă un back-up!

Te amuză? Ar trebui totuşi să iei în considerare acest sfat. Un back-up la timpul potrivit te poate scuti de daune şi ore lucrate suplimentar. Vei putea citi la următorul punct şi despre aceste probleme. Până atunci dă un start la procesul Full Backup de pe server. Vei înţelege ma târziu că această operaţiune te-a salvat. „Frica păzeşte pepenii!” – un proverb adevărat

10. Stai liniştit! Problemele vor veni.

În acest domeniu apar probleme zilnic. Probleme peste care trebuie să treci cu uşurinţă, sau nu, şi cu o rezolvare ce va fi „asul tău din mânecă”. Eşti pregătit să devii magician? Hai să enumerăm câteva probleme ce pot apărea:
  • se strică PC-ul/laptopul
  • „pică” serverul de hosting
  • virusarea site-ului
  • probleme cu internetul
  • hacking
  • spam ş.a.
Aş putea face o listă până la Lună şi înapoi. Trebuie să fii pregătit în orice moment al zilei să faci faţă provocărilor ce se ivesc.
Cuvânt de încheiere
Bun, acum le-ai auzit (citit) pe toate, sau ţi-ai format o idee. Aş fi fericit să aud că măcar câţiva dintre cititorii acestui articol au plecat mai departe spre urmărirea visului de a fi web designer liber profesionist. Aștept comentariul tău!!! 🙂  

2 thoughts on “10 lucruri ce trebuiesc știute înainte să devii Web Designer

  1. Ali says:

    Eu vreau sa dezvolt aplicații, costă câteva mii de lei numai dar, vreau să rupă tot. Vreau drepturi exclusive asupra lor. Nu le pot vinde la un talcioc am nevoie de programatori. Probleme se găsesc, aplicațiile mele care vred că vi le voi construi vi le vor rezolva îmi propun. O aplicație pentru fiecare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.