Aplicațiile web sunt programe web-based, executate într-un browser web și implementate folosind tehnologii precum: PHP, ASP, PEARL, PYTHON,HTML, CSS, JAVASCRIPT, etc. Popularitatea acestora se află într-un trend ascendent, tot mai mulți utilizatori îndreptându-se spre acest tip de aplicații datorită avantajelor pe care le oferă comparativ cu programele clasice (instalate și rulate).
Avantaje
Sunt independente de sistemul de operare. Pot fi rulate aproape de pe orice sistem de operare prin intermediul unui browser web
- Nu necesită instalare, fiind necesară doar existența unui browser web
- Actualizări / upgrade foarte ușor de făcut. Practic modificările se fac într-un singur loc (pe server), ele propagându-se automat către toți utilizatorii, nemaifiind necesară instalarea/reinstalarea aplicației pe computerul acestora.
- În cazul aplicațiilor client-server clasice interfața cu utilizatorul este asigurată prin intermediul unui program client instalat pe computerul fiecărui utilizator. Un upgrade la codul server de obicei presupune și un upgrade la codul de client, caz în care este necesară reinstalarea aplicației client pe fiecare computer utilizator.
- Backup-ul este foarte simplu de realizat, datele fiind stocate centralizat.
- Pot fi rulate de pe orice computer care dispune de un browser web. Practic poate fi accesată din orice punct de pe glob.
- De regulă marea majoritate a prelucrărilor se face pe server, prin urmare necesarul de resurse ale dispozitivului/computerului de pe care se accesează aplicația este minim.
- Programarea aplicațiilor web este simplificată de existența software-ului Open Souce precum: Symfony, CodeIgniter, Zend Framework, etc.
- Pot fi folosite și de pe tabletă și smartphone întrucât acestea au browser încorporat.
Dezavantaje
1) Poate fi dificil sau chiar imposibil de realizat o conexiune cu hardware-ul local al clientului (imprimante, scanner, etc)
SCHEMĂ DE PRINCIPIU A UNEI APLICAȚII WEB
În figura de mai jos este redată schema de principiu a unei aplicații web. Browserul utilizatorului trimite o cerere http/https către serverul web iar acesta trimite clientului un răspuns prin cod html, css, javascript, etc. După cum se observă este același principiu de funcționare ca în cazul afișarii unei pagini web oarecare.
PRINCIPII ÎN IMPLEMENTAREA APLICAȚIILOR WEB
Iată mai jos câteva principii pe care le poți urma atunci când proiectezi o aplicație web:
1) Viteza mare de execuție
Scrie cod optimizat, optimizează-ți interogările și folosește tehnici de cache-ing pentru a asigura o rulare a aplicației la viteze cât mai mari.
2) Interfața cât mai simplă, intuitivă
O interfață simplă, folosirea fonturilor mari, spațiile generoase, nu prea multe informații pe o singura pagină vor face aplicația mult mai prietenoasă pentru utilizatori.
3) Instrumente utile la vedere
Afișează undeva în dreapta paginii, cât mai vizibil, link-uri de service sau instrumente de lucru care pot fi folositoare utilizatorilor în procesul de operare.
4) Elemente media
Insufla software-ului tău personalitate, dinamism, utilitate folosind în cadrul aplicației elemente media (video, audio, etc)
5) Personalizare
Oferă utilizatorului posibilitatea de a-și personaliza contul, aspect care poate induce acestuia un sentiment de proprietate asupra aplicației, prin urmare o susținere mai mare a acesteia.
Salut!!! Sunt un blogger din anul 2004, fecioară, iubitor de grafică, Senior WebMaster și CEO la BursaSite.ro, Senior Graphic Designer, Senior Web Designer, Senior Web Commerce. Sunt un tip plin de viață și inovator în creativitate.