Sunt sigur ca ați auzit de multe ori sintagma ‘RETINA DISPLAY’ atunci când vine vorba de tablete, telefoane sau laptopuri. Fiindcă numele acestei tehnologii nu este foarte sugestiv haideți să încercăm să vedem pe scurt ce înseamnă RETINA DISPLAY și cu ce ne ajută.
Pentru aceia dintre voi care nu știu, un pixel este un punct de lumina. Ecranele LCD sunt formate din mulți pixeli, iar cu cât pixeli afișați sunt mai multi cu atât imaginea este mai clară. Rezoluția rezultă din numărul de pixeli de pe lungimea ecranului înmulțit cu numărul de pixeli de pe lățimea ecranului. Astfel ajungem la rezoluții de cum ar fi 800 x 480, 1024 x 800 și așa mai departe. Uneori, rezoluția mai este exprimată și ca pixels per inch (ppi), caz în care se ține cont și de diagonala ecranului. Spre exemplu, în cazul tabletelor iPad, ppi-ul este 264.
Tehnologia RETINA DISPLAY se folosește de ecrane LCD cu IPS (în plane switching) ceea ce permite unghiuri de vizualizare foarte bune și oferă o calitate a imaginii foarte bună. De fapt, RETINA DISPLAY ține mai mult de rezoluția afișată pe ecran decât de tipul ecranului folosit. LCD-uri IPS am mai văzut și pe tablete mai ieftine decât iPad, însă cu rezoluți mult mai mici, ceea ce se resimte în calitatea imaginii afișate de tabletă.
Spre exemplu, un iPad 4 are o rezoluție de 2048 x 1536 pe un ecran LCD IPS, pe când alte modele ce folosesc tot LCD IPS au rezoluții de 1366 x 768 sau mai mici.
Sper că v-au fost de folos infomațiile de mai sus, RETINA DISPLAY o asimilăm și noi în realizarea de website-uri.
Salut!!! Sunt un blogger din anul 2004, fecioară, iubitor de grafică, Senior WebMaster și CEO la BursaSite.ro, Senior Graphic Designer, Senior Web Designer, Senior Web Commerce. Sunt un tip plin de viață și inovator în creativitate.