Ce înseamnă RETINA DISPLAY

home-image-1

Sunt sigur ca ați auzit de multe ori sintagma ‘RETINA DISPLAY’ atunci când vine vorba de tablete, telefoane sau laptopuri. Fiindcă numele acestei tehnologii nu este foarte sugestiv haideți să încercăm să vedem pe scurt ce înseamnă RETINA DISPLAY și cu ce ne ajută.

RETINA DISPLAY este numele dat de către Apple tehnologiei pe care o folosesc ecranele lor începând cu modelul iPhone 4. Așadar, începând cu iPhone 4 și cu iPad 3 în rîndul tabletelor, produsele Apple beneficiază de această tehnologie minune. Conform spuselor Apple, numele de retina display provine de la faptul că atunci când utilizatorul privește ecranul de la o distanță normală, ochiul nu este capabil să observe pixeli individuali care alcătuiesc imaginea afișată. Cu alte cuvinte, imaginea are o rezoluție suficient de mare astfel încât pixelii să fie foarte mici.
ipad-retina-display

Pentru aceia dintre voi care nu știu, un pixel este un punct de lumina. Ecranele LCD sunt formate din mulți pixeli, iar cu cât pixeli afișați sunt mai multi cu atât imaginea este mai clară. Rezoluția rezultă din numărul de pixeli de pe lungimea ecranului înmulțit cu numărul de pixeli de pe lățimea ecranului. Astfel ajungem la rezoluții de cum ar fi 800 x 480, 1024 x 800 și așa mai departe. Uneori, rezoluția mai este exprimată și ca pixels per inch (ppi), caz în care se ține cont și de diagonala ecranului. Spre exemplu, în cazul tabletelor iPad, ppi-ul este 264.

Tehnologia RETINA DISPLAY se folosește de ecrane LCD cu IPS (în plane switching) ceea ce permite unghiuri de vizualizare foarte bune și oferă o calitate a imaginii foarte bună. De fapt, RETINA DISPLAY ține mai mult de rezoluția afișată pe ecran decât de tipul ecranului folosit. LCD-uri IPS am mai văzut și pe tablete mai ieftine decât iPad, însă cu rezoluți mult mai mici, ceea ce se resimte în calitatea imaginii afișate de tabletă.

Spre exemplu, un iPad 4 are o rezoluție de 2048 x 1536 pe un ecran LCD IPS, pe când alte modele ce folosesc tot LCD IPS au rezoluții de 1366 x 768 sau mai mici.

Sper că v-au fost de folos infomațiile de mai sus, RETINA DISPLAY o asimilăm și noi în realizarea de website-uri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.