Magazine online sigure! Cum le recunoști?

Vrei să știi cum recunoști magazinele online sigure și cum poți face cumpărături cu cardul în siguranță? Citește mai departe cumpărăturile pe Internet:

Cumpărăturile online nu mai sunt de mult o raritate, ciudățenie, ci modalitatea preferată de a cumpăra în condițiile în care marfa îți este livrată la ușă prin curier, iar cu un singur click poți cumpăra ofertele magazinelor pentru a găsi cel mai bun produs.

Prețul mic însă, de cele mai multe ori ascunde primejdii de care este bine să știi cum să te ferești, motiv pentru care în acest articol îți voi prezenta modalitățile prin care te poți asigura că un magazin online este sigur, de încredere, înainte de a cheltui banii câștigați cu greu prin muncă.

Te voi învăța cum să ‘investighezi’ un magazin online înainte de a furniza informații financiare ce îți pot pune în pericol contul bancar dacă ajung în mâini rău intenționate și cum te protejezi în clipa în care ai luat decizia de cumpărare și încerci să plasezi o comandă, pe care o vei plăti cu cardul sau cash, la livrare.

bursasite-magazine-virtuale

Cum identifici magazinele online sigure

Să începem cu începutul, adică identificarea unui magazin sigur, înainte de a adăuga produsele în coșul de cumpărături și a da comanda. Multe din sfaturi, sunt convins că le știați deja, însă citiți-le până la capăt, poate aflați ceva nou, și nu uitați să trimiteți acest articol prietenilor care se tem să cumpere online, în special din cauza sentimentului de nesiguranță când vine vorba de plățile cu cardul pe Internet.

1. Experiențele anterioare cu magazinul respectiv – ai mai cumpărat de acolo sau prietenii tăi au cumpărat în trecut fără să aibă probleme? Încrederea funcționează online la fel ca în viața reală, deci dacă ați mai folosit serviciile unui magazin online și ați fost mulțumiți aveți puține motive să nu apelați la serviciile acelei firme și pe viitor.

2. Caută informații despre problemele clienților – pornește browserul calculatorului personal și caută “probleme NUME_MAGAZIN”. Citește ce au spus cei care au cumpărat și au fost nemulțumiți. Dacă ți se par exagerate plângerile acestora atunci nu ai niciun motiv să eviți acel site.

3. Îți inspiră încredere site-ul prin felul în care arată – știu că este destul de subiectiv acest lucru, însă aspectul vizual poate contribui la decizia ta de a folosi sau nu serviciile acelui magazin. Un site serios are de obicei un design mai îngrijit, care se încarcă repede și funcționează ireproșabil. Un site urât și care se mișcă greu denotă fie delăsare din partea firmei care îl administrează, semn că s-ar putea să te trăteze cu dezinteres similar în cazul în care întâmpini probleme, fie o încercare stângace a unui escroc de a fraieri clienții naivi. Ascultă-ți deci intuiția dacă simți că e ceva în neregulă, chiar dacă nu poți pune degetul exact pe problemă.

4. Conexiune securizată HTTPS – acesta este poate cel mai important lucru pe care un magazin online trebuie să-l aibă: o conexiune securizata HTTPS, fie pe toate paginile magazinului, fie doar în zona coșului de cumpărături și zona de finalizare a comenzii. Caută deci în bara de adresă a sitului simbolul lacătului închis sau asigură-te că adresa paginii curente începe cu ‘https://’, cu ‘s’. Mai jos aveți un printscreen cu magazinul ebay, securizat corespunzător.

ebay-bursasite-romania-magazine-virtuale

ATENȚIE: Simbolul lacătul plasat în zona de afișare a sitului în browserul web NU înseamnă conexiune securizată. Oricine poate pune imaginea unui lacăt pe site. Click pe lăcățel în zona barei de adresă (URL) va afișa câteva informații suplimentare despre certificatul SSL de securizare al sitului respectiv, cea mai importantă informație fiind instituția care a eliberat acel certificat (a se vedea în imaginea de mai sus).

5. Fii atent ce informații divulgi când plasezi comanda – ai ajuns la pasul în care vrei să dai comandă și trebuie să completezi datele persoanele plus informațiile fiscale necesare efectuării plătii. Nu există motive pentru care ți s-ar cere alte date decât numele, adresa de livrare și datele cardului. Nu furniza date personale, precum CNP-ul, fără să întrebi înainte de ce este necesar acest lucru.

bursasite-specimen-card-bancar-ecommerce-romania

6. Nu cumpăra de la site-uri care nu sunt înrolate în sistemul 3D Secure – pe cât posibil evitați plățile online nesecurizate prin 3D Secure, sistem în care sunt înrolați emitenții de carduri VISA și Mastercard, precum și majoritatea magazinelor online cu renume.

În plus, pe site-urile care acceptă plata cu carduri în rate cu dobândă zero mai trebuie parcurși niște pași de validare a dosarului de credit de către instituția de creditare, deci magazinul respectiv a trecut deja printr-o serie de verificări suplimentare, fiind considerat fără risc de către instituțiile financiare care pun la dispoziție această modalitate de plată. Alternativ, poți opta pentru plăți securizate prin PayPal.

7. Verifică datele de contact de pe site – un magazin online trebuie să afișeze pe site datele de contact ale comerciantului, date precum numele firmei care administrează situl, numărul unic de înregistrare fiscală, adresă fizică, numărul de telefon. Puteți verifica aceste date pe site-ul Registrului Comerțului, Ministerul Finanțelor (formular verificare CUI) sau ANAF, pentru magazinele online din România.

8. Sună la departamentul clienți sau contactează magazinul prin email – poți suna la unul din numerele afișate pe site și cere informații suplimentare sau, dacă nu te grăbești, poți să trimiți un e-mail. Un magazin cu reputație are serviciu clienți care răspunde repede în timpul programului de lucru.

9. Folosește aplicația dedicată a magazinului – dacă faci achiziții direct de pe telefon utilizează aplicația dedicată a magazinului, nu cumpăra folosind browserul telefonului, pentru că s-ar putea să nu fie protejat suficient, deși poți instala un antivirus de mobil, pentru siguranța sporită. Lipsa unei aplicații de mobil pentru un anumit magazin nu înseamnă neapărat un lucru rău, însă existența acesteia reprezintă un plus de siguranță pentru cumpărători.

10. Dacă oferta pare prea bună ca să fie adevărată probabil nu este adevărată – dacă ți se pare o ofertă de nerefuzat, în 99% din cazuri ar trebui refuzată. Cu excepția perioadelor de reduceri precum Black Friday, magazinele online nu fac reduceri de ordinul 50-60% la produse scumpe sau pentru care există cerere mare și oricum s-ar vinde, indiferent de preț. Nu te lăsa orbit de preț și întreabă-te “de ce este mai ieftin aici”, în loc să te gândești “de ce este mai scump în alta parte”.

Ce faci când te-ai decis să cumperi?

Ce faci odată ce ai validat magazinul, ai găsit produsul corespunzător și vrei să plasezi o comandă. Ai putea crede că un magazin online sigur garantează cumpărături online fără probleme, însă mai sunt o serie de precauții pe care este bine să le iei, pentru a te asigura că o persoană rău intenționată nu încearcă să îți facă viața amară.

bursasite-amprenta-digitala

Cu securitatea informatică nu este de glumit, într-o lume în care din ce în ce mai multă informație personală este disponibilă online. Sfaturile de mai jos cresc șansele de a efectua tranzacții online fără probleme:

1. Folosește întotdeauna o parolă puternică – acesta este primul pas: fă-ți cont în magazinul online folosind o parolă puternică, greu de spart. Dacă ti-ai înrolat deja cardul în 3D Secure ai grijă să pui și acolo tot o parolă puternică. Nu folosi aceeași parolă pe mai multe site-uri. Dacă nu ai inspirație poți apela la uneltele online de generare de parole puternice. Eu îți recomand pe aceasta.

2. Întotdeauna folosește un antivirus cu bază de date actualizată – nu folosi calculatorul fără a avea instalat un antivirus de încredere, de preferință cu funcție firewall, anti-malware, anti-phishing și protecție a datelor personale. Acest lucru te va ajuta nu doar în cazul cumpărăturilor online, deci un motiv în plus pentru a avea instalat un astfel de program pe calculator.

3. Nu cumpăra de pe calculatoare publice – nu cumpăra niciodată online de pe un calculator care nu îți aparține pentru a fi sigur că cineva nu a instalat în prealabil un program care să îți poate fura parolele și datele de pe card, deci calculatoarele din Internet Cafe-uri de exemplu sunt de evitat. Încearcă să folosești întotdeauna propriul calculator, telefon sau tableta, la care doar tu ai acces în mod obișnuit, pentru a plasa comenzi în siguranță.

4. Nu cumpăra când esti conectat la o rețea WiFi publică – Internet-ul gratuit este un lucru foarte bun, cât timp știi ce faci, deci evită astfel de conexiuni în momentele în care lucrezi cu date sensibile, chiar dacă faci operațiunile de pe propriul calculator/telefon/tableta. Rețelele WiFi publice pot fi foarte ușor compromise de hackeri.

5. Folosește întotdeauna software actualizat – ai grijă să folosești cele mai noi versiuni de software când comanzi online, fie că este vorba de browser, antivirus sau sistem de operare. Chiar dacă uneori update-urile software nu aduc îmbunătățiri la capitolul funcționalitate este posibil să repare găuri de securitate care sunt ușor de exploatat de hackerii experimentați.

6. Accesează magazinul direct din browser – tastează întotdeauna adresa sitului în browser, nu-l accesa din mesaje primite pe e-mail sau linkuri primite de la necunoscuți prin programele de mesagerie instant sau site-urile de socializare. Astfel eviți atacurile tip phishing, în care se încearcă redirecționarea către un site pirat, similar cu cel real din punct de vedere vizual și funcțional, cu scopul de a captura datele personale ale utilizatorului.

7. Păstrează toate datele privind tranzacțiile on-line efectuate – reține întotdeauna detaliile comenzii, primite de obicei în e-mailul de confirmarea a acesteia și datele comerciantului de pe site-ul de unde ai comandat. În cazul unei tranzacții frauduloase vei putea furniza aceste date emitentului de card pentru a începe demersurile necesare recuperării banilor.

Electronic payment concept

8. Cumpără cu plata ramburs și verifică coletul înainte să-l plătești pe curier – în cazul în care nu ai încredere în plățile cu cardul sau nu este disponibilă altă modalitate de plată poți comanda cu plata ramburs, la primirea coletului. Ai grijă și verifică coletul înainte de a plăti pentru a te asigura că ți-au fost livrate bunurile comandate și că acestea nu au fost trântite sau lovite în timpul transportului.

9. Verifică extrasele de cont la câteva zile după ce ai dat comanda – astfel te asiguri că ți-a fost plătită din cont suma corectă și nimic mai mult. Nu ezita să contactezi banca în cazul în care observi tranzacții suspecte în contul tău. Toate băncile au departamente anti-fraudă deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7, deci află acest număr și trece-l în agenda telefonului. Mai bine să nu ai nevoie de el niciodată.

Important: conform regulamentului BNR nr 6/2006 în vigoare în cazul tranzacțiilor frauduloase cu cardul, banca emitentă trebuie anunțată imediat, moment din care orice tranzacție nouă va fi rambursată de către banca clientului în totalitate.

Tranzacțiile precedente momentului anunțării băncii vor fi acoperite de client până la echivalentul a 150 EUR, restul de către bancă, dacă nu a fost vina clientului (neglijența de orice fel trebuie dovedită de bancă).

În cazul în care instrumentul de plată nu a fost prezentat fizic sau nu a fost identificat electronic (PIN, cod de acces etc) vina revine în totalitate băncii emitente a cardului. Banii voștri sunt în siguranță deci în majoritatea situațiilor, tot ce trebuie să faceți este să fiți atenți și să protejați datele sensibile.

Petrece câteva minute vizualizând clip-ul de mai jos care reușește să pună punctul pe ‘i’ când vine vorba de online shopping:

Sper că acest articol îi va incuraja pe cei temători să facă prima achiziție dintr-un magazin online. Este păcat să nu profitați de avantajele cumpărăturilor la distanță, fie și prin prisma faptului ca puteți înapoia majoritatea produselor în 14 zile de la primirea lor, banii urmând sa fie returnați de magazin, în cuantum egal cu valoarea comenzii plasate.

Concluzia este una singura: cu puțină atenție vă puteți proteja când faceți plăți online, profitând astfel de multiplele avantaje ale cumpărăturilor de pe Internet. Sunteți de acord cu mine? Aștept comentariile voastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.