Cel mai probabil ați observat că pe prima pagină pun accent foarte mult pe RESS (Responsive Design + Server Side Components). Dar ce înseamnă RESS și de ce merită atâta bătaie de cap?
Spre deosebire de site-urile (doar) responsive, folosind utilitare gen MobileDetect avem posibilitatea să generăm conținutul în funcție de tipul de device de pe care este accesat site-ul.
Să luăm un exemplu concret: acest blog are sidebar, în sidebar aș putea pune atât text/html cât și elemente dinamice ce pot încarcă foarte mult site-ul. Pe mobil, în site-urile responsive acest conținut este doar ascuns însă el se redă în continuare, de aceea accesăm uneori site-uri care par simple dar parcă se încarcă la infinit, pentru că au conținut ascuns. Dacă folosim RESS putem face că acel sidebar sa nu fie încărcat deloc, de pe server, de aici și viteza sporita a site-ului, pe mobil.
Un alt exemplu: pe pagina de servicii pe care am făcut-o recent (redesign), pe desktop și pe tablete avem câte o poză pentru fiecare serviciu oferit pe când pe mobil se încarcă doar textul, readucând astfel traficul cu peste 500 kb doar din încărcarea imaginilor. Dacă acestea erau doar ascunse, ele tot se încărcau. O alta posibilitate, folosind un asemenea utilitar, ar fi să încărcăm niște imagini mult mai mici, ca dimensiune și astfel am avea și imagini dar totuși să fie prietenos cu telefoanele mobile.
Dar RESS nu înseamnă doar atât! Am avut un proiect unde clientul avea două aplicații, una de Android și una de iOS iar, la propunerea mea, am făcut ca în momentul în care site-ul este accesat de pe Android să se încarce link-ul de Google Play Store, când intră de pe iOS să se încarce link-ul pentru Apple Store dar când intră de pe alt device să apară amândouă link-uri, pentru a promova aplicațiile.
Bineînțeles, nu există o soluție care să estimeze în proporție de 100% că acel sistem de operare este cel corect însă există un procent de peste 90% în care predicția este bună. Îmi aduc aminte când m-am logat pe Facebook de un browser Safari, din Android, și am primit sms că cineva tocmai se logase din…. iOS :)) Deci se poate și la cele mai mari case.
Exista un aspect poate chiar mai important decât conținutul încărcat. Animațiile! Mai ales dacă folosim un design cu Material Design avem șanse foarte mari ca aceste site-uri, deși responsive, să nu fie extrem de pritenoase cu telefoanele mobile. Animațiile folosesc multă memorie ram și procesor ceea ce afectează în mod direct timpul de încărcare a website-ului dar, ce e și mai important, sunt dușmanul bateriilor. Un site cu multe animații consumă bateria mult mai rapid decât un site simplu. Eu am dezactivat animațiile de pe mobil, din respect pentru bateriile vizitărilor și pentru o experiență cât mai plăcută.
Dacă stăm să ne gândim la costuri, din punctul meu de vedere, merită să dai 2-300 de lei în plus ca site-ul de prezentare (fie el și cu administrare) să se miște ultra rapid pe mobil.
Exista și unele probleme aici. La magazinele online cam singurul lucru care se poate face cu RESS este să încărcăm imagini de dimensiuni diferite în funcție de device. Zic asta deoarece magazinele online vin cu multe plugin-uri și pentru a afecta structura website-ului trebuie editat plugin cu plugin și uneori, chiar a core-ului magazinului online, adică a scriptului în sine. Problema nu e că nu știu sa fac asta, problema e … ce se întâmplă dacă intervine un update (să zicem din motive de securitate, care se face automat)? În acest caz avem toate șansele să pierdem tot ce am muncit.
Eu am început să folosesc RESS de prin 2015 și mă pot lauda ca am deja experiență în acest sens. Sincer să fiu, de ceva timp, site-urile nu mi se mai par cu adevarat responsive dacă nu folosesc RESS deoarece se încarcă greoi pe mobil/tableta deși (poate) doar 50% din conținut este vizibil. Din punctul meu de vedere este frustrant să intri pe un website unde vezi doar text și să se încarce în 15 secunde dar, mai ales, să facă 2+ mb trafic… Totuși, să nu uităm că încă avem opțiuni unde avem doar 300 mb trafic de date. Să încărcăm un website care are o pagina de 2mb deja…începem să plângem. Din fericire nu e și cazul meu, dar tot e enervant că poate am semnal slab și am doar 100kb/s viteza…
Salut!!! Sunt un blogger din anul 2004, fecioară, iubitor de grafică, Senior WebMaster și CEO la BursaSite.ro, Senior Graphic Designer, Senior Web Designer, Senior Web Commerce. Sunt un tip plin de viață și inovator în creativitate.