Securitatea parolelor

Parola reprezintă cel mai folosit mecanism pentru autentificarea utilizatorilor la diferite sisteme și aplicații. Compromiterea parolei are ca efect obținerea accesului în sistem. Furtul identității reprezintă în momentul de față “infracțiunea informatică” cu cea mai mare rată de creștere. Odată cu aceasta doresc să vă îndrum prin acest articol spre alegerea unei parole “perfecte”.

  1. Parola trebuie să conțină cel puțin 8 caractere
  2. Evitați alegerea de cuvinte din dicționar, date de naștere, numere de telefon etc. Acestea se pot afla foarte rapid prin autentificări repetate.
  3. Evitați folosirea unei singure parole pe mai multe conturi.
  4. Include în parola ta semne speciale și numere. ex: @#^&\
  5. Alternați literele mici cu majuscule
  6. Folosiți unde este posibil Autentificare în 2 pași

Ce este autentificarea în 2 pași?
Autentificarea în 2 pași adaugă un strat suplimentar de securitate prin introducerea unui al doilea pas pentru datele de conectare.
Este nevoie de ceva ce știți (de ex: parola), și adaugă un al doilea factor, de obicei, ceva ce trebuie fizic (cum ar fi telefonul tău). Din moment ce ambele sunt necesare pentru a intra, în cazul în care un atacator obține parola dvs. de autentificare, autentificarea în 2 pași oprește accesarea contului dvs.

De ce îmi trebuie?
Parolele sunt tot mai ușor de compromis. Acestea de multe ori pot fi ghicite, sau în unele cazuri aflate prin scurgere de informații. în ciuda faptului că se recomandă folosirea unei parole unice pentru fiecare cont de email, forum, etc. și evitarea folosirii de nume, date de naștere… Deci, autentificarea în 2 pași vă oferă securitatea suplimentară de care aveți nevoie.

Cum funcționează?
Sunt mai multe metode de funcționare: SMS, notificare push. Eu am ales metoda time-based (bazată pe timp) cea mai folosită și simplă metodă. Tot ce trebuie să faceți este să vă autentificați în panoul de client (secțiunea “schimbare parolă de securitate”) pentru activare și să instalați în telefonul dvs. cu Android, iOs sau Windows Mobile o aplicație. (Ex. Google Authentificator, dar există o sumedenie)
De fiecare dată când doriți să vă autentificați aplicația va genera un cod unic de 6 cifre care se schimbă la 30 de secunde.

Un exemplu de parola este: GN}OaZ;Jaw0X

De cele mai multe ori ne este foarte greu să ne amintim astfel de parole așa că recomandăm folosirea unui password manager. De exemplu KeePass  este un progrămel gratuit care vă ajută să generați, categorisiți și să salvați în siguranță parolele în calculatorul dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.