Copyright & drepturi de autori website-uri!

De multe ori am văzut pe, câteva site-uri din România se discută că au drepturi de autor și sunt licențiați, dar nu știu sigur treaba aceasta în ce măsură atât timp cât nici certificate SSL nu am văzut
pe website-urile acestea adică website-uri sigure, când am sesizat persoane care folosesc aspectul website-ului în format nulled = Descărcare gratuită sau că, achiziționează tema website-ului de la alți creatori de website-uri. Haide-ți să vedem clar ce înseamnă dreptul de autor!

Ce este dreptul de autor?

Autor poate fi doar o persoană fizică care în urma unui efort creativ independent a realizat o creaţie.

Legea 8/1996 privind Drepturile de autor şi conexe:

Art.1. Dreptul de autor asupra unei opere literare, artistice sau ştiinţifice, precum şi asupra oricăror asemenea opere de creaţie intelectuală, este recunoscut şi garantat în condiţiile prezentei legi. Acest drept este legat de persoana autorului şi comportă atribute de ordin moral şi patrimonial.

(2) Opera de creaţie intelectuală este recunoscută şi protejată, independent de aducerea la cunoştinţă publică, prin simplul fapt al realizării ei, chiar neterminată.

După înregistrarea dreptului de autor este recomandat să folosiţi simbolul © pentru a avertiza terţii asupra caracterului protejat al creaţiei.

Copyright sau dreptul de autor reprezintă ansamblul prerogativelor, inclusiv dreptul exclusiv de a reproduce, distribui, executa, afişa, sau de licenţă, de care se bucură autorii ca rezultat al unui efort creativ independent cu referire la operele create; instituţia dreptului de autor este instrumentul de protecţie a creatorilor si operelor lor.

Dreptul de autor este un drept declarativ şi apare automat odată cu creaţia sau opera. În cazul unei valorificari comerciale sau a unor dispute trebuie furnizate dovezi legale certe asupra momentului creaţiei. Acesta este rolul nostru, de a vă oferi dumneavoastră şi terţilor o dovadă, dată certă, asupra momentului apariţiei operei. Din momentul înregistrării deveniţi autor şi beneficiaţi de toate drepturile pe care legislaţia romanească şi internaţională le garantează.

După înregistrare sunteţi protejat atât în România cât şi în străinătate, în toate ţările tratatului de la Berna.

Ce nu se poate înregistra?

Nu pot face obiectul unei protecții legale următoarele:

a) textele oficiale de natură politică, legislativă, administrativă, judiciară şi traducerile oficiale ale acestora;

b) simbolurile oficiale ale statului, ale autorităţilor publice şi ale organizaţiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul şi medalia;

c) mijloacele de plată;

d) soluțiile tehnice ori alte creații care sunt contrare eticii, bunelor moravuri sau dăunătoare sănătății;

e) mostre de substanțe interzise

f) documente care conțin informații clasificate sau clasificabile;

g) ştirile şi informaţiile de presă;

h) simplele fapte şi date, ideile, teoriile, conceptele, descoperirile şi invenţiile, conţinute într-o operă, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare.

Ce înseamnă original?

Originală este creația realizată pentru prima oară într-o anumită formă care constituie astfel primul exemplar și care din acest motiv va servi drept bază pentru copii, reproduceri sau multiplicări, toate acestea doar cu acordul persoanei care deține dreptul de autor (copyright) asupra lor.

Un document original este întocmit cu toate formele legale cerute și acceptate de societate și astfel are, prin autenticitate, o valoare reală, de necontestat. Proprietatea intelectuală pe care o deține autorul asupra creațiilor sale îi recunoaște acest drept. Deci valoarea de original implică responsabilitatea autorului de a-l declara astfel.

Termenul de „original” implică un test de substanțialitate – opere literare, dramatice, muzicale și artistice vor fi originale, dacă efortul de a le crea a fost suficient de calificat și forța de muncă a contribuit consistent la realizarea lor.

Un lucru nu poate să fie original decât în cazul în care acesta este rezultatul efortului creativ independent. Acesta nu va fi original în cazul în care acesta a fost copiat de la ceva care deja există. Pentru a înlătura posibilitatea ca munca să vă fie copiată, înregistrați-vă creațiile prin serviciul nostru de copyright online.

Important este ca dumneavoastră să vă luați răspunderea de a declara la un anumit moment că o creație este rezultatul efortului dumneavoastră nealterat.

Datele au fost preluate de pe site-ul: ecopyright.ro

Vă putem ajuta?
Confidențialitate și cookie-uri: Acest site folosește cookies pentru a asigura cea mai bună experiență de utilizare. Dacă continui să folosești acest website ești de acord cu utilizarea lor.